psychotesty, psychologické poradenstvo, koučing a terapia u psychológa a psychologičky

Výkonostné testy

Psychologické testy sa delia na výkonové a osobnostné. Výkonové testy skúmajú určitú schopnosť – sem patria napr. testy inteligencie, testy pozornosti, testy pamäte alebo testy matematických schopností. Osobnostné testy sa snažia odhaliť vlastnosti osobnosti, ako je napr. dominancia, agresivita, sebaistota, spoločenskosť, ovplyvniteľnosť a ďalšie. Pokiaľ Vás čaká absolvovanie psychotestov v rámci výberového konania na nejakú pracovnú pozíciu alebo v rámci nejakej rozvojovej akcie, je potrebné si uvedomiť nasledujúce: To, čomu sa obvykle hovorí psychotesty, psychodiagnostika a pod. sa spravidla delia na testy schopností a osobnostné dotazníky, čo sú nástroje , ktoré pomáhajú firmám pri výbere kandidátov alebo rozvoji ich zamestnancov. Najskôr je teda potrebné zistiť, aké nástroje budete absolvovať.

Výkonnostné testy - účelom výkonnostných testov je zmerať spravidla jednu konkrétnu schopnosť alebo viacero schopností, napr. numerické alebo verbálne schopnosti, pamäť, priestorové schopnosti, príp. motorické schopnosti, ktoré sú dôležité pre úspech na danej pracovnej pozícii (vo výberových konaniach) alebo majú naznačiť, o akú silnú stránku sa u hodnotenej osoby jedná (pri rozvojových aktivitách).

Na rozdiel od osobnostných - dotazníkov sa pri testoch uplatňuje časové obmedzenie, na realizáciu testu má teda hodnotený/á len určitý stanovený čas. Pokiaľ sa jedná o testy v písomnej forme, je čas vopred oznámený administrátorom testu (tj osobou, ktorá test zadáva), pokiaľ sa jedná o dnes už bežnejší on-line test, spravidla sa obmedzenie týka každej jednotlivej úlohy, nie teda testu ako celku . To môže mať vplyv na spôsob realizácie testu, pretože odpadajú určité taktiky, napr. preskakovať otázky, ktoré hodnotené/mu nevyhovujú a vracať sa k nim neskôr a pod. S časovým obmedzením je často spojený aj určitý stres. Ten je u mnohých násobený aj systémom nášho školstva, ktoré s testami počas školskej dochádzky príliš nepracuje, takže každý test je tak niečím menej obvyklým a teda viac stresujúcim.

Kvalitné psychotesty - sú postavené tak, aby sa tie najdôležitejšie otázky odhaľujúce vás charakter a povahové črty opakovali vo viacerých obmenách niekoľko krát. Pod časovým stresom a v záplave mnohých otázok nakoniec vyzradíte aj veci, o ktorých ste nemali potuchy. Ak prirodzene podvádzate a odpovede si vymýšľate, testy sú skreslené a v dobrom svetle z nich nevyjdete. Svojej vysnenej kariére tým nepomôžete. Avšak psychotesty nemusia byť pomôckou len zamestnávateľom, personalistom či psychológom. Rovnako môžu pomôcť aj vám. Ak sa neviete rozhodnúť o druhu práce najvhodnejšej pre vás, je dobré zájsť si do personálnej agentúry, ktorá prácu nielen sprostredkúva, ale poskytuje aj poradenstvo. Tam vám, prirodzene za príslušný poplatok, spravia psychotesty a poradia, čo je vašou slabinou a ktoré stránky sú u vás najsilnejšie.

Realizácia vlastného testu - je väčšinou časovo kratšou záležitosťou ako pri osobnostnom dotazníku. Väčšinou sa pri on-line testoch jedná o 15 až 20 minút. Každý dobrý test obsahuje na úvod cvičnú časť, kde sa hodnotený/á môže zoznámiť s prostredím a vyskúšať si niekoľko otázok, ktoré sa nehodnotia.

  •  Dĺžka psychologickej diagnostiky:  60 - 180 minút  resp.  individuálne dohodou 
  •  Miesto konania psychodiagnostiky:  online forma al. osobne / Bratislava / Slovenská republika
  •  Forma a spôsob psychodiagnostiky:  individuálna (One to One) al. skupinová - prispôsobujeme potrebám klientov
  •  Termíny diagnostiky a testovania: psychologickú diagnostiku realizujeme - dohodou - priebežne počas pracovných dní alebo víkendov
  •  Cieľová skupina klientov diagnostiky:  každý kto túži po širšom psychologickom sebapoznaní v osobnom, profesnom alebo vzťahovom živote
  • Forma
    osobne | online
  • Rozsah
    60 - 180 min. | rozsah
  • Termíny
    individuálne | dohodou
  • Jazyky
    slovensky | nemecky | anglicky
Zaujala Vás ponuka na psychodiagnostiku a psychologické testovanie ? Alebo máte ešte otázky a potrebujete bližšie informácie ? V prípade záujmu nás kontaktujte telefonicky +421 947 919 951 alebo online formou prostredníctvom formulára.